Quin és l’origen de la paella?

La paella és un dels plats que ha traspassat fronteres i, avui dia, es pot trobar a gairebé qualsevol part del món; tot i que amb algunes interpretacions que difereixen molt del que alguns valencians consideraran com genuïnes o pures. Però, més enllà del seu origen geogràfic, coneixes la seva història?

Es considera que el plat sorgeix de les àrees rurals de València, entre els segles XV i XVI, davant la necessitat que tenien els agricultors d’un àpat fàcil de preparar i amb els ingredients que tenien a mà. Per això, en un principi els ingredients eren les aus, el conill o la llebre, amb les verdures que ells mateixos cultivaven i tenien a l’abast, l’arròs, el safrà i l’oli d’oliva, tot barrejat a la paella amb l’aigua i cuinat a foc lent i amb llenya, normalment de branques de taronger. Sempre es preparava per menjar-se a la tarda.

A partir d’aquí, el plat no trigaria a conquerir a les classes més altes fins a convertir-se, al segle XIX, com un dels menjars favorits per a les celebracions. Però no només a València, sinó cada cop a més indrets i fent-se servir com a eina diplomàtica per a conflictes polítics internacionals.

De fet, s’explica a la zona del Llevant espanyol una història datada a la Guerra de la Independència espanyola (s. XIX): un general francès estava tan impressionat per la paella que va elaborar una dona que van arribar a un pacte: per cada plat d’arròs nou, el general alliberaria a un presoner espanyol. Amb una alta capacitat d’improvisació, la dona va preparar una paella diferent cada dia fins a aconseguir alliberar a 176 presoners, segons es comenta.

Tanmateix, potser aquesta història també serveix per contar que la paella és un plat que admet qualsevol ingredient, i que segons el gust de cada persona existeixen moltes possibilitats. De fet, a les paelles de carn (conill, pollastre, ànec...) també podem trobar paelles de marisc i de peix, paelles mixtes, seques, arròs caldós...

Si t’animes i vols preparar-la a casa teva, tot i no haver-hi una única recepta sí que hi ha tres normes bàsiques que avui t’oferim, a més d’una recomanació extra a tenir en compte:

  1. 1. La proporció: Per norma general, és una mesura d’arròs per dues d’aigua.
  2. 2. El temps: Idealment, s’ha de cuinar a foc viu uns 10 minuts i després baixar la intensitat. El temps d’elaboració dependrà del tipus d’arròs i de la forma de cuinar-lo, ja que pot variar si està feta amb llenya o gas, però normalment és entre 18 i 20 minuts.
  3. 3. La dimensió: No es tracta de fer una muntanya d’arròs, sinó que sigui una fina capa.
  4. 4. Els ingredients: només als nostres punts de venda i a River Centre Comercial trobaràs tots els ingredients, de la màxima qualitat, per poder cuinar una paella excel·lent.

Però, si no tens suficient temps, també pots venir als nostres punts de venda i a River Centre Comercial, on podràs trobar diferents tipus de paella i plats d’arròs de la màxima qualitat i a un preu irresistible. Vols provar la nostra paella mixta? I per què no l’arròs negre o el fideuà?