Llet animal: quins tipus hi ha i quines són les seves característiques

Com per a la resta d’animals mamífers, al llarg dels nostres primers mesos o anys de vida la llet és la protagonista de l’alimentació, sent necessària per a un correcte desenvolupament. Si bé a mesura que creixem ja no és tan imprescindible, la llet animal continua sent indispensable en nombroses receptes i dietes, a més a més de ser la base del que coneixem com a derivats làctics, com per exemple el formatge, el iogurt, la mantega o la nata.

Parlar de la llet és fer-ho d’un aliment que ens aporta molts nutrients, com proteïnes, vitamines A i D i, sobretot, calci, tots elements essencials per a la nostra salut. Però, tot i que de llet animal n’hi ha tants tipus com mamífers existeixen, no totes les llets són aptes per al consum humà. En aquest article et parlem d’algunes varietats que trobaràs als nostres punts de venda i River Centre Comercial:

  • - Llet de vaca: és la gran dominant del mercat, bona per mantenir uns ossos forts i sans i prevenir l’osteoporosi, aporta proteïnes com la caseïna i vitamines A, D, B i E.
  • - Llet d’ovella: més associada al formatge, es tracta de la llet que menys colesterol aporta, a més a més de ser molt rica en ferro, alta en vitamines A i C i tenir un 80% més de calci que la llet de vaca.
  • - Llet de cabra: aporta quantitats interessants de vitamina A, D i B2 i minerals com el calci, potassi i magnesi, i també destaca com font de proteïnes de bona qualitat, d’alt valor biològic: pràcticament tota la varietat d’aminoàcids.
  • - Llet de búfala: si bé no és una beguda típica, has de tastar els formatges, com per exemple la típica mozzarella de búfala.
  • - Hi ha també la llet de camella, amb un cert gust salat i tres vegades més rica en vitamina C que la llet de vaca, la llet de iac, de sabor dolç i aroma fragant, i també d’altres espècies com la d’egua, de ren, de llama, d’ant o de burra, més típiques en altres continents.

A banda d’aquesta classificació segons l’animal, la llet també la podem trobar en diferents variants:

  • - Sencera: conserva tots els nutrients bàsics, passant per processos de pasteurització i esterilització.
  • - Semidesnatada: conté la meitat de greix que la sencera, però és capaç de mantenir tots els nutrients.
  • - Desnatada: normalment, només conté entre un 0,5 i un 0,1% de greix i, per tant, menys quantitat de nutrients. És ideal per aquelles persones amb problemes de colesterol o per tenir cura de la nostra línia.
  • - Sense lactosa: pensada per a les persones intolerants, s’hi afegeix lactasa perquè els dos components de la lactosa, la glucosa i la galactosa, es puguin absorbir més fàcilment.
  • - Amb suplements com pot ser calç, vitamines, fibra, proteïna, etc.

Sigui quina sigui la teva llet de preferència, als nostres punts de venda i a River Centre Comercial trobaràs llet de màxima qualitat i al millor preu. T’hi esperem!