Proteïnes animals o… vegetals?

El cos humà necessita energia per funcionar i aquesta li proporcionen els aliments que ingerim diàriament.

Les proteïnes, molècules grans i complexes, formades per milers d'aminoàcids, a més de subministrar-nos energia, tenen una funció estructural o plàstica, doncs donen forma als ossos, músculs, òrgans o a la pell.

El nostre cos, per tant, necessita proteïnes, en un número que varia segons la nostra edat, el pes i, en el cas de la dona, també del fet de si està o no embarassada. D’adults, per exemple, hauríem de prendre 0,83 grams de proteïna per pes corporal al dia. És a dir, que si peses 70 quilos, hauries de prendre 58 grams al dia. 

Les proteïnes que ingerim poden ser tant d’origen animal (carn, peix, ou, formatge i llet), com d’origen vegetal (llegums, fruits secs, làctics vegetals, cereals, llavors i súper aliments).

Quina proteïna és millor?

En general, les d’origen animal contenen més proporcions d’aminoàcids essencials, en comparació amb les proteïnes d’origen vegetal. El consum, per això, cada vegada es decanta més cap a la proteïna d’origen vegetal, perquè és més saludable, s’ingereix millor i és més sostenible amb el medi ambient. Algunes persones també opten per batuts làctics, iogurts, amb alt contingut de proteïna, proteïna en pols, etc. per tal de complementar la ingesta diària.

I, tu, quina prefereixes?