La croqueta, un plat perfecte per evitar el malbaratament alimentari

El 16 de gener és un dia assenyalat per als amants de la croqueta, perquè se celebra el Dia Internacional de la Croqueta. Sigui com a aperitiu o com a plat principal, es tracta d’un àpat molt estimat pels apassionats de la gastronomia que, a més, es converteix en un dels perfectes aliats en la lluita contra el malbaratament alimentari perquè ens ajuda a evitar llençar les restes i convertir-les en un nou deliciós menjar.

Avui dia és reconegut com un dels plats típics de la gastronomia espanyola. Però, sabies que el seu origen és francès? Tot i no estar la data verificada, sí que es considera que va ser a França on van aparèixer les primeres receptes de la "croquette". De fet, el seu nom prové del francès "croquer", que significa "cruixir". Tanmateix, el 18 de gener de 1817 és un dia important en la història d’aquest plat; quan el xef Antonin Carême va rebre l’encàrrec de preparar un gran sopar per al príncep regent del Regne Unit, Jordi IV, i l’arxiduc, Nicolau I de Rússia; i, entre els molts plats, va elaborar les "croquettes a la royale", fent servir la salsa beixamel coberta amb pa ratllat. Un plat que va agradar molt i, a partir d’aquí, es va estendre globalment.

En l’actualitat, la croqueta ha esdevingut un exemple més clar del que es coneix com a cuina d’aprofitament: treure el màxim partit possible als aliments abans que aquests acabin a les escombraries, elaborant nous menjars. A més, aquesta tècnica permet potenciar la nostra creativitat a la cuina, preparant plats que, fins i tot, poden arribar a estar més bons que els originals. Si necessites alguna ajuda, avui et presentem una sèrie d’idees per aprofitar el menjar sobrant i cuinar unes exquisides croquetes:

  • - Pernil. Potser és la reina de les croquetes. Talla en daus o en tires el pernil que t’hagi sobrat i, sense treure el greix aconseguiràs un plat suculent, i apte per a tots els públics.
  • - Pollastre. Heu comprat o cuinat pollastre a l’ast i us ha sobrat part? Esmicola el que hagi sobrat i afegeix-lo a la beixamel.
  • - De carn d’olla. També una de les classes més típiques. A més, no només podem fer servir la carn que hem afegit a l’olla per donar-li sabor, sinó també les verdures o hortalisses que hàguem utilitzat, triturant-lo tot per afegir-lo a la beixamel.
  • - Peix. Si podem fer servir les sobres de la carn, per què no també del peix? És igual si està cuinat en salsa, arrebossat o cuit, el més important és treure totes les espines abans d’esmicolar-lo. I si el que tens és crema o brandada de bacallà, només hauràs d’afegir patata, i llestos!
  • - Verdures o bolets. Opció més vegetariana, però amb la qual també aprofitar aquelles verdures que no s’hagin acabat el dia anterior. Només hauràs de tallar-les, sofregir i integrar-les quan s’estigui preparant la beixamel.
  • - Formatge. Sovint, preparem una taula de formatges quan tenim convidats a casa i no s’acaben tots els talls. Cap problema! Sigui quin sigui el tipus, tots es poden afegir en daus a la beixamel, aconseguint unes magnífiques croquetes per llepar-se els dits.

Sigui quin sigui el seu ingredient principal, la beixamel esdevé crucial perquè les croquetes quedin perfectes. I, en aquest cas, el truc fonamental és elaborar-la molt lentament i removent-la contínuament, perquè quedi cremosa i llisa. És important fer servir ingredients de primera qualitat com els que trobaràs a River Centre Comercial i als nostres punts de venda: farina, llet sencera i mantega, tot i que recentment hi ha receptes on s’afegeixen altres productes, com la ceba. És quan la massa és perfecte, i encara calenta, quan s’afegeix aquest ingredient el qual volem aprofitar.

Sens dubte, la croqueta és un àpat ideal, per a tots els gustos. I el qual també pots gaudir sense haver de tenir restes de menjar a casa: vine a River Centre Comercial o a qualsevol dels nostres punts de venda i trobaràs les croquetes del teu sabor preferit, de la màxima qualitat i al millor preu. T’hi esperem!