Recomanacions per conservar els aliments a l’estiu

A l’estiu, amb les altes temperatures, conservar els aliments exigeix un alt nivell de dedicació perquè hi ha alguns productes que són més susceptibles a la calor, sent més fàcil que es facin malbé i apareguin toxines nocives que poden comportar-nos problemes de salut. A més a més, aquesta serà la causa per la qual llançarem menjar a la brossa, amb tot el que això significa en termes de malbaratament alimentari i poca sostenibilitat.

Per això, avui et presentem una sèrie de recomanacions per conservar els aliments a l’estiu i evitar el desaprofitament del menjar. Moltes d’aquestes són útils tot l’any, però cal tenir en compte que les altes temperatures de l’estiu afavoreixen el creixement de microorganismes en els aliments i que es trenqui la cadena del fred amb més facilitat, per la qual cosa es fan malbé amb més rapidesa.

Recomanacions per conservar els aliments a l'estiu

  1. Abans d’elaborar els teus plats, és important rentar-se bé les mans i preparar els àpats en una cuina neta.
  2. No oblidis rentar bé qualsevol estri que hagis fet servir amb aliments crus abans de tornar-los a utilitzar en un altre producte.
  3. Després de cuinar, guarda el menjar al frigorífic quan estigui a temperatura ambient. No obstant això, si no els consumiràs en pocs dies, és millor que el congelis.
  4. Abans de prolongar la sobretaula, guarda a la nevera les sobres del menjar i no les deixis molt de temps sobre la taula.
  5. Si els aliments estan ben tapats i protegits, no rebràs visites dels insectes.
  6. No reescalfis tot el menjar: només la part que consumiràs.
  7. Revisa amb freqüència els aliments de la nevera per posar al davant els aliments en funció de la seva caducitat.
  8. En el frigorífic, no barregis tots els aliments. Les carns, peixos i plats preparats posa’ls en les zones més fredes, però les verdures i fruites a les més temperades. Aprofita’t dels calaixos verdulers que moltes neveres tenen: són ideals perquè la verdura i fruita respiri i no es facin malbé.
  9. 9. En la teva pròxima visita als nostres punts de venda i a River Centre Comercial, deixa per al final els aliments que necessiten refrigeració, i si trigaràs a arribar a casa, guarda els frescos a la bossa reutilitzable isotèrmica que tenim als nostres punts de venda i que t’ajudaran a no trencar la cadena del fred.
  10. 10. Revisa la teva llista de la compra: És més recomanable comprar al dia el que necessitis per cuinar, en compte de fer grans compres, visitant amb més freqüència els nostres punts de venda i River Centre Comercial. A més, t’aprofitaràs de les diverses promocions i dels productes del dia, a uns preus encara més econòmics i irresistibles.

Altres opcions

Amb una bona conservació dels aliments aconseguirem allargar la vida d’aquests, però et pots trobar que, tot i seguir aquestes indicacions, algun producte estigui a punt de fer-se malbé. Per això, la millor opció és cuinar-lo i després congelar-lo. D’aquesta manera no l’hauràs de llençar i el podràs menjar més endavant. I recorda que, en el cas de la fruita i la verdura, sempre la pots tallar i congelar directament després de comprar-la.

En el cas que es tracti de restes de menjar, fes ús del teu enginy i sigues creatiu o creativa, donant-li una segona volta als aliments amb receptes creatives de reaprofitament alimentari. Les croquetes, pizzes, canelons i amanides són grans exemples de receptes d’aquest tipus.

Així, entre tots aconseguirem posar el nostre gra de sorra en benefici de la sostenibilitat amb un consum més responsable que eviti el malbaratament alimentari i que segueixi creixent la xifra, calculada per l’Organització de les Nacions Unides per l’Agricultura i l’Alimentació (FAO), segons la qual un terç del menjar que es produeix al món s’acaba malbaratant.