Consells per evitar al malbaratament alimentari

Sabies que un terç del menjar que es produeix al món s’acaba malbaratant? Per conscienciar sobre aquesta xifra, calculada per l’Organització de les Nacions Unides per l’Agricultura i l’Alimentació (FAO), cada any se celebra el Dia Internacional de Conscienciació de les Pèrdues i el Malbaratament Alimentari el 29 de setembre. D’aquesta manera es brinda l’oportunitat de fer una crida a l’acció per establir prioritats i avançar per trobar possibles solucions a aquest problema.

Si bé una part recau en el propi procés de producció, com a consumidors també tenim un paper essencial i des de Grup Hiper Pas volem ajudar-te a reduir el malbaratament amb una sèrie de consells que puguis posar en pràctica:

  1. 1. No confonguis entre data de caducitat i data de consum preferent dels aliments. La primera la trobarem en productes de vida curta i que es fan malbé fàcilment, com per exemple el peix o la carn, i és la data a partir de la qual aquest aliment deixa de poder-se consumir. La segona, en canvi, assenyala el dia fins el qual el producte manté intactes totes les seves propietats (sabor, olor, color, textura) però encara continua sent segur consumir-lo si s’ha conservat adequadament. Això sí, cal tenir en compte les instruccions que s’indiquen. Aquesta data la trobarem en aliments com el cafè, les conserves, la pasta seca o l’arròs, per exemple.
  2. 2. Conserva correctament els productes. D’aquesta manera evitaràs que es facin malbé. Fixa’t en les indicacions de cada envàs per saber a quina temperatura l’has de guardar, i així saber si ha d’estar dins o fora de la nevera, per exemple.
  3. 3. Allarga la vida. Abans que el producte es faci malbé perquè arriba la seva data de caducitat, cuina’l i congela’l. D’aquesta manera aprofitaràs al màxim el menjar. Per la seva part, la fruita i la verdura la pots tallar i congelar directament. Però, sobretot, fes un bon ús del congelador i recorda no trencar la cadena del fred per mantenir les propietats dels aliments intactes.
  4. 4. Fes ús dels recipients de menjar. Relacionat amb el punt anterior, tingues sempre a casa diversos recipients on poder guardar el menjar, ja sigui per conservar-lo a la nevera o al congelador. Als nostres punts de venda i a River Centre Comercial trobaràs de diversos tipus i mides que s’adequaran a les teves necessitats.
  5. 5. Planifica un menú setmanal. Després de revisar la teva nevera i rebost per saber què tens a casa, prepara un llistat de plats per a la setmana. D’aquesta manera compraràs només els productes que necessitis, i no duplicaràs aliments.
  6. 6. Fes ús del teu ingeni. Sigues creatiu o creativa i dona-li una segona volta als aliments amb receptes creatives per evitar que acabin a les escombraries.
  7. 7. Els residus també poden ser adob. Si tens jardí o plantes, pots crear el teu propi compost amb els residus que generis. Només necessites protegir-los amb els microbis adequats fins que fermentin i es converteixin en un adob casolà d’excel·lent qualitat.

Es tracta de petits canvis que poden tenir una repercussió global per evitar les pèrdues i el malbaratament alimentari. T’hi sumes?