Coneixes la diferència entre al·lèrgia i intolerància alimentària?

Les al·lèrgies i les intoleràncies alimentàries estan molt presents en el nostre dia a dia. Moltes persones pateixen les conseqüències d’aquests dèficits digestius que provoquen no poder consumir alguns tipus d’aliments. Conèixer algú que les està patint al nostre cercle o ser un dels afectats és més comú del que podem imaginar.

Localitzar quins són els aliments que no podem consumir per tal d’evitar que ens provoquin reaccions adverses en el nostre cos com diarrea, nàusees, dolor abdominal, alteracions intestinals, urticària i altre tipus de símptomes més greus és de vital importància.

Però, com podem diferenciar les al·lèrgies de les intoleràncies alimentàries?

Per començar, hem de saber que les al·lèrgies poden provocar-nos símptomes més perillosos que les intoleràncies, ja que poden estendre’s als òrgans i sistemes del cos o, fins i tot, causar la mort.

Aquestes són les principals diferències:

Les intoleràncies alimentàries són les reaccions adverses a alguns aliments en el nostre organisme que impedeixen fer una correcta digestió. En aquest cas no intervé el sistema immunitari, simplement el cos no aconsegueix digerir algun aliment o component d’aquest. Les causes més comunes d’intolerància acostumen a ser la lactosa i el gluten. Els símptomes són tots de tipus digestiu i alguns són similars als de l’al·lèrgia, per tant, poden donar peu a confusió. Són els següents: diarrea, nàusees o dolor abdominal.

Per altra banda, les al·lèrgies alimentàries són produïdes per la ingestió, inhalació o, fins i tot, el contacte amb un aliment o algun dels seus components que provoca una reacció adversa en el nostre organisme. En conseqüència, hi ha una intervenció del sistema immunitari envers l’aliment a diferència de les intoleràncies.  Alguns dels símptomes que es poden experimentar són: urticària, inflor dels llavis i parpelles, dermatitis, vòmits, diarrea, picor de la gola, asma o, en el pitjor dels casos, reaccions anafilàctiques que podrien afectar el sistema, els òrgans o provocar la mort.

Ara que ja coneixes alguns dels seus efectes, en el cas que detectis qualsevol reacció adversa amb algun aliment és aconsellable consultar-ho amb el metge, el més aviat millor.