Com escollir la beguda vegetal més idònia?

Cada vegada són més les persones que decideixen substituir la llet provinent d’un animal per una beguda vegetal. Això ha fet créixer l’oferta i avui dia hi ha una gran varietat de begudes que són elaborades amb ingredients tan diversos com la soja, la civada, l’arròs, l’avellana, l’ametlla o el coco, per exemple. A més, a banda de l’ingredient principal, també es poden trobar begudes vegetals que han estat endolcides, sense sucre, enriquides o no, de diferents sabors, etc.

Encara que totes comparteixen el nom de begudes vegetals, els ingredients no són els mateixos i, per tant, els resultats no s’assemblen. Per això és important conèixer les seves diferències i així poder escollir la beguda vegetal que més ens agradi, o ens convingui:

  • - Beguda de soja: és la més popular, l’estrella de les begudes Amb una gran aportació en calci i proteïnes, com també vitamines del grup B, D, C i K, ferro, magnesi, fòsfor, manganès i zinc. A més, el seu valor nutritiu és molt semblant al de la llet de vaca, fet que la converteix en la millor alternativa a la llet d’origen animal.
  • - Beguda de civada: com l’anterior, és una de les més consumides actualment. Baixa en greixos, la civada és un cereal molt saciant i altament nutritiu, pel que es recomana en dietes. A més, comporta beneficis com la reducció del colesterol o la retenció de líquids.
  • - Beguda d’arròs: aporta vitamines del grup B i C, i minerals com el calci, el ferro i el zinc. Destaca per la seva alta aportació de carbohidrats, pocs greixos i gens de fibra, essent recomanable pels esportistes.
  • - Beguda d’avellana: conté diversos beneficis com la fibra, propietats antienvelliment gràcies al zinc, el magnesi i la vitamina E. També protegeix el sistema nerviós gràcies a les vitamines del grup B.
  • - Beguda d’ametlla: 0fereix un bon equilibri nutritiu. Aporta macro nutrients essencials i poques calories, sent una font de vitamina D, E, i de minerals tan importants com el calci, potassi, fòsfor i magnesi.
  • - Beguda de coco: amb un sabor molt dolç, és molt suau i agradable. Al no contenir proteïnes vegetals, les persones que segueixen una dieta vegana han de tenir-ho present de cara a complementar les seves deficiències nutricionals.

Aquestes són les principals begudes vegetals que trobaràs als nostres punts de venda però hi ha moltes més, elaborades a partir de fruites o amb base de llavors.

Et recomanem que abans d’escollir-ne una, revisis bé l’etiqueta fixant-te en tres aspectes:

  • 1. Llista d’ingredients curta. I és que quants menys tinguin, més saludable és i menys tractament ha rebut. La més recomanable serà la que només tingui el producte vegetal i aigua.
  • 2. Més del 8% del producte vegetal. La quantitat ideal és que l’ingredient principal es trobi entre el 8 i el 15% del total. Si no s’inclouen els percentatges, es pot seguir l’ordre en el qual s’enumeren els ingredients, ja que els més emprats apareixen primer.
  • 3. Comprovar el sucre. El més recomanat és que tingui menys de 5 grams per cada 100 mil·lilitres de beguda, que és una proporció semblant a la de la lactosa de la llet de vaca.

Ara que ja coneixes els diferents tipus de begudes vegetals, què aporta cadascuna, i les tres principals característiques a tenir en comte abans de comprar, només falta afegir un darrer consell: sempre és millor optar per les ecològiques o orgàniques, perquè així ens assegurem que tinguin una aportació nutricional més pura i sense manipular.