Celebra el Dia Internacional del Sushi aprenent com fer-ne a casa!

El sushi és un dels plats més comuns al Japó, però, sens dubte, avui dia també és un menjar de moda en la gastronomia internacional. Amb l’objectiu de retre homenatge a aquest àpat asiàtic, el 18 de juny se celebra el Dia Internacional del Sushi. Perquè el puguis celebrar a casa i t’estrenis en la seva elaboració, des de Grup Hiper Pas volem posar el nostre gra de sorra.

Abans de res, per fer un bon sushi el que hem de conèixer són els diferents tipus que existeixen, quins ingredients es necessiten i quins són els utensilis que es requereixen per la seva elaboració.

Què és el sushi?

Conceptualment es tracta d’un plat que combina peix, marisc o verdures embolicat en arròs cuit adobat en vinagre d’arròs, sucre i sal, però en funció de la forma que adopti i la relació entre els seus ingredients rep un nom diferent:

 • · Maki: És el tipus més conegut a Occident. Consisteix en arròs, peix o vegetals embolicats en l’alga nori, que permet combinacions d’ingredients que no es veuen en altres formats, ja que manté l’interior compacte.
 • · Nigiri: Es tracta d’un grapat d’arròs, com si fos una croqueta, coberta amb un tall fi de peix cru o marisc a la part superior.
 • · Uramaki: És un maki al revés, perquè en aquest cas l’arròs embolica l’alga nori i els ingredients del farcit. S’hi acostuma a posar llavors de sèsam per sobre.
 • · Sashimi: Aquest tipus de sushi no porta arròs, sinó que és un tros de peix, normalment tonyina o salmó, tallat d’una determinada manera.
 • · Gunkan: L’arròs s’entrega embolicat en una tira gruixuda d’alga formant un petit bol, i per sobre s’hi acostuma a posar ous de peix, peix cru, o altres delicatessen.
 • · Futomaki: De manera senzilla es pot dir que és un maki XL, amb uns 4 o 5 centímetres de diàmetre que permet afegir més ingredients a la part central.
 • · Temaki: L’alga embolica els ingredients proporcionant una forma de con al sushi. Amb una mida més gran del normal, es pot menjar amb les mans directament.

Quins ingredients es necessiten?

Si bé cada sushi pot portar ingredients diferents, hi ha una sèrie de productes bàsics que no poden faltar per elaborar-lo:

 • · Arròs: L’ingredient bàsic. Ha de ser de gra curt.
 • · Alga nori: Dona sabor i aporta nutrients essencials a l’organisme.
 • · Salsa de soja: La més coneguda de totes; amb un sabor una mica dolç, és perfecta per acompanyar el nostre sushi.
 • · Wasabi: És un condiment de la cuina japonesa amb un sabor molt intens i molt picant.
 • · Gingebre: Un tubercle aromàtic amb sabor a cítrics i anís.
 • · Peix i marisc: El salmó és el que més es fa servir, però també s’elabora el sushi amb tonyina, pop fresc i calamar.
 • · Al gust personal! Si et decideixes per fruites i verdures, pots posar-hi cogombre, alvocat, mango, pebre, tofu, etc.

Quins utensilis es necessiten?

Existeixen kits per fer-ne a casa que us ajudaran a elaborar el sushi que trobareu als nostres punts de venda. Bàsicament es necessita:

 • · Masiku: l’estoreta de bambú per embolicar el sushi.
 • · Hangiri: el recipient de fusta on es refreda l’arròs després de bullir-lo perquè perdi part de la humitat.
 • · Hocho: es tracta del ganivet típic japonès, que podem substituir per un altre ganivet, però que estigui molt afilat.
 • · Shamoji: Paleta de fusta o bambú que es fa servir per remoure l’arròs.

Com preparar uns makis de salmó i alvocat

Ara que ja saps quins tipus hi ha, quins ingredients i quins utensilis es necessiten, només cal començar a elaborar el sushi. Per això, és important tenir en compte una sèrie de trucs, sobretot al tractar l’arròs. Pren nota amb aquesta recepta de maki de salmó i alvocat, de dificultat mitjana i d’una duració aproximada de 30 minuts.

Necessitaràs els següents ingredients: 400 gr d’arròs de sushi; per a la preparació del vinagre 70 ml de vinagre d’arròs, 8 gr de sal i 40 gr de sucre; per als makis 5 fulls d’alga nori i un bol d’aigua; i per al farciment 220 gr de salmó fumat i 200 gr d’alvocat. A banda d’això, no t’oblidis del film transparent, un ganivet que talli bé, una estoreta de bambú i una safata per refredar l’arròs.

 1. 1. Renta bé l’arròs fins que l’aigua quedi transparent.
 2. 2. Posa l’arròs amb aigua freda en una cassola. Tapa-la i quan l’aigua comenci a bullir, baixa a foc lent durant 10-15 minuts. Espera que l’arròs absorbeixi tota l’aigua, que serà quan estarà a punt i deixa’l reposar durant 10 minuts.
 3. 3. Escalfa una mica el vinagre al microones perquè el sucre es dissolgui millor; barreja’ls juntament amb la sal. Afegeix aquesta mescla a l'arròs i mou suaument.
 4. 4. Deixa refredar l’arròs, mentre prepares la resta d’ingredients: talla el salmó i l’alvocat en làmines.
 5. 5. Talla l’alga nori, col·locant-la sobre l’estoreta de bambú sobre paper film transparent. Humitejat les mans amb aigua abans de manejar l’arròs per evitar que se t’enganxi. Estén l’arròs sobre tres quarts de l’alga, deixant una banda buida d’1 cm a la part alta de la fulla.
 6. 6. Al centre col·loca el farciment i humiteja la vora de l’alga.
 7. 7. Enrotlla els makis, a poc a poc pressionant mentre tires de l'altre extrem de l'estoreta.
 8. 8. Mulla el ganivet i talla el rotllo a 2 - 2,5 cm per preparar el plat.

Per servir-lo et recomanem col·locar totes les peces en una safata de fusta, pedra o ceràmica, acompanyat dels palets per menjar-lo i també de petits bols on posar la salsa de soja on mullar-lo.

Ja no tens excuses. Apropa’t a un dels nostres punts de venda, on trobaràs tot el que et faci falta per elaborar el sushi, i presentar-lo… tot a punt per celebrar el Dia Internacional del Sushi el proper 18 de juny.