10 coses que no sabies de la soprano Jonaina Salvador i d’Andorra Lírica

Grup Hiper Pas, com empresa compromesa amb la societat andorrana en general, dona suport a diferents iniciatives que fomenten el desenvolupament cultural del Principat, com per exemple la Temporada d’Òpera d’Andorra.

Darrera l’organització d’una temporada estable a l’auditori Claror es troba l’Associació Andorra Lírica, nascuda a l’any 2016 per promoure la lírica al país i a la qual Grup Hiper Pas patrocina des de l’abril de l’any 2021. La seva directora general i artística és Jonaina Salvador, soprano nascuda a l’any 1987, va fer estudis de cant i piano a Andorra, Barcelona i París que, també, transmet com a docent entusiasta. Vols conèixer millor a la Jonaina Salvador i a Andorra Lírica?

  1. 1. Abans de cantar evita el meló i la pinya

Tot i reconèixer que “cada cantant és un món i el que li sent bé a un, no li serveix per a un altre”, en el seu cas evita prendre aquests dos aliments perquè li inflama la llengua i el paladar. “Trobar l’equilibri entre no tenir la panxa buida i no sentir-se pesada és un repte sempre per a mi abans de cantar. A nivell de beguda, és important mantenir-se hidratada”, afegeix.

  1. 2. És important cuidar cos i ment per encarar una nova obra

“La nostra eina és el cos”, subratlla Jonaina Salvador, qui expressa la importància de cuidar cos i ment. “Hàbits saludables, exercici físic, poder estar en forma per poder encarnar qualsevol paper ens requereix molta energia. Són moltes hores d’estudi a diferents nivells”, assenyala. Per preparar una obra explica les diferents fases: la lectura del llibret per entendre els personatges, la descoberta de la partitura amb una lectura musical amb el text, la interpretació del text i la musicalitat, amb l’anàlisi del personatge. “La psicologia del personatge està escrita pel compositor a la pròpia música, els intèrprets hem de fixar-nos en cada detall per poder estar al servei del text, de la música i del personatge”, assegura.

  1. 3. Andorra Lírica ha exportat espectacles fora d’Andorra

Al llarg de les set edicions s’han estrenat 25 espectacles de producció pròpia al país, amb una mescla de gèneres lírics. Però, a més, també han pogut exportar espectacles fora de les fronteres a teatres de renom i festivals.

  1. 4. Andorra Lírica té la vocació de mantenir viva la flama lírica al país

Aquesta és la finalitat de l’associació. Una de les riqueses artístiques i socials és la mescla entre artistes de tots els teatres d’òpera del món amb artistes de nivell d’Andorra, com també la col·laboració interdisciplinària entre diverses entitats culturals del país. “Aquestes trobades culturals interdisciplinàries i transgeneracionals són molt enriquidores per a tot el teixit cultural i l’òpera és una plataforma ideal per això”, afegeix. Més enllà dels espectacles, Andorra Lírica també té una vessant social i divulgativa, creant tallers lírics a l’Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell, a les escoles dels diferents sistemes educatius o amb la creació del programa de radio líric mensual a RTVA “Toi toi toi”.

  1. 5. Públic de totes les edats i nivells

Andorra Lírica compta amb un públic fidel que els segueix a totes les produccions. Amb espectacles d’una durada màxima de dues hores, i pensats per a un públic familiar, hi ha públic de totes les edats. A més, també hi acudeixen tant consumidors habituals d’òpera com públic que ha descobert el gènere líric per primera vegada i que s’acaba aficionant.

  1. 6. La veu sempre ha sigut la seva passió

Jonaina Salvador va començar els seus estudis de piano a l’Institut de Música d’Andorra, per continuar i graduar-se al Conservatori Superior del Liceu de Barcelona, on a més també va fer estudis de cant simultàniament. Va perfeccionar els seus estudis de cant a París, i de mica en mica el cant “va anar agafant més i més espai en la meva vida fins guanyar el polze a la resta”. “De totes maneres, totes les disciplines en les que m’he format són molt complementàries com a músic, com a docent i com a persona. Com a intèrprets (i com a persones) sempre estem en permanent formació i evolució”, afegeix.

  1. 7. Pinta els cartells de la temporada

Des de petita sempre l’ha agradat molt pintar, i per això aprofita per ser ella qui pinta els cartells de la temporada. També li agraden molt les manualitats, com ballar, llegir i “seguir aprenent”.

  1. 8. No es resisteix al confit d’ànec amb patates

Jonaina Salvador explica que, si a la carta del restaurant es troba aquest plat, “és molt probable que el provi, m’encanta! Segurament pels meus anys a París”. Per altra banda, assegura que no hi ha truita de patates com la de la seva mare, i de la seva àvia recorda que li sortien tots els plats amb un “sabor especial”, com per exemple l’escalivada al foc. “A casa gaudim de la bona cuina i també és un bon moment per compartir amb les persones que t’estimes, família i amics”, explica.

  1. 9. No falta a River Centre Comercial per trobar allò que més li agrada

Tot i que acostuma a fer la compra als comerços de proximitat prop de casa seva, la compra “gran o amb productes específics que m’agraden” la realitza a River Centre Comercial, ja que és on sempre els troba.

  1. 10. Els ‘breaks’ per descansar, a Granier de River

Li agrada molt l’espai de Granier a River Centre Comercial per fer un ‘break’ per descansar. El pa de panses i nous és una temptació per a ella, tot i que li agraden molt la varietat de pans per escollir i la varietat tant dolça com salada que s’ofereix.